0Varukorg

Tillbaka

Parusso Barolo DOCG Bussia 2016 i trækasse

Italien

Italien, Piemonte

14,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
1 224,95 SEK
6 fl. per st.
1 064,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
99 Point GardiniNotes.com
96 Point Robert Parker
96 Point Intravino
96 Point Andreas Larsson, Tasted
96 Point Andreas Larsson Blind Tasted
95 Point James Suckling
95 Point Falstaff
96+ Point Vinous
⭐ 4,6 Vivino
96+/100 Antonio Galloni

Parusso Barolo DOCG Bussia 2016 i trækasse

Italien

Italien, Piemonte

14,5% alk.

75 cl

"96 points. “A dark and brooding expression”" - Robert Parker

"96 points. Earthy truffle/chalky notes and a very long sexy finish." - Andreas Larsson Blind Tasted

"96+ points. A bold, dramatic Barolo" - Antonio Galloni

Bussia... Toppmärket som får Barolofans att dregla och gråta i lårhöga strålar. Monforte d'Alba's super-cru blev en av de två första parcellerna med officiell rätt att synas på Barolo-etiketterna 1961. Parussos prakt kommer från två av Bussias mest ädla enskilda vingårdar, Rocche och Munie.

Mästerlige Marco Parusso har skapat den bästa Bussia 2016...basta! Parfym, kraft och styrka från en annan planet...

Njut av det till saftigt nötkött, lamm, tryffel, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.

1 fl. per st.
1 224,95 SEK
6 fl. per st.
1 064,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
99 Point GardiniNotes.com
96 Point Robert Parker
96 Point Intravino
96 Point Andreas Larsson, Tasted
96 Point Andreas Larsson Blind Tasted
95 Point James Suckling
95 Point Falstaff
96+ Point Vinous
⭐ 4,6 Vivino
96+/100 Antonio Galloni

Recensioner av Parusso Barolo DOCG Bussia 2016 i trækasse

99 Point

GardiniNotes.com

96 Point

Robert Parker

A dark and brooding expression with some of those aromas of Nebbiolo stems and skins that give extra power and density to the wine. I'd suggest a pairing of succulent red meat, but you definitely need to put this wine aside for more time. This classic vintage is especially well suited to cellar aging. The structure of this Bussia is a tiny bit more pliant and approachable compared to the more astringent Mosconi.

96 Point

Intravino

Notes of citrus and alchechengi, extreme but sumptuous tannin, grows at a distance and gives emotions in ups and downs of sweetness (almost peach and apricot at times) and bitter, umami and sugary, balsamic and earthy, a beautiful fresco of Langa where also hazelnuts, laurel and toasted almonds peek out along with camphor and a violet cloaked in incense.

96 Point

Andreas Larsson, Tasted

96 Point

Andreas Larsson Blind Tasted

Medium deep ruby red colour with an orange rim. Intense and seductive perfume offering fine pralines, rose petal, tobacco, black truffle, wild raspberry and plenty of sweet fruit. The palate is very dense and concentrated with plentiful grainy tannins, very seductive and opulent sweet fruit underlined by a fresh acidity, some earthy truffle/chalky notes and a very long sexy finish.

95 Point

James Suckling

Wild strawberries and plums with spices, dried flowers and hazelnuts. It’s full-bodied, yet tight, fine and focused with lovely balance and finesse.

95 Point

Falstaff

Dark ruby red. Noble, delicately balsamic nose of cassis and blackberry, mint and a hint of sage, elegant wood insert. On the palate with great density and polished tannin, deep, dark berry fruit, a hint of mint, with power in the finish.

96+ Point

Vinous

⭐ 4,6

Vivino

96+/100

Antonio Galloni

Marco Parusso's 2016 Barolo Bussia brings together all the best elements of his style and year in a wine that is simply brilliant. Sweet floral notes, dark red fruit, mint, blood orange and spice infuse the 2016 with myriad layers of complexity. A bold, dramatic Barolo made from Rocche and Munie fruit, the 2016 is going to need a number of years to be at its best.

Hur smakar Parusso Barolo DOCG Bussia 2016 i trækasse?

Mörkt och kraftfullt för Nebbiolo. Doften är både häftig och sexig... med koncentrerade aromer av nyplockade rosor, vilda hallon och smultron, exotisk persika, mörka plommon och svarta körsbär, vackert förpackade i omisskännliga toner av svart tryffel, skogsmark, tobak, balsamico, tobak, lakrits och rostade espressobönor. Sexig och överdådig i gommen med en nästan mustliknande charmig och cederträkryddad kraftfull frukt som avslutar livfullt och nyanserat med darrande mineralitet och fina, fasta tanniner. Fabulös, legendarisk Barolo! Drick nu med syresättning eller spara +20 år från skördeåret.

Parusso Barolo DOCG Bussia 2016 i trækasse passar bra till...

Hur är Parusso Barolo DOCG Bussia 2016 i trækasse framställt?

Vinet är gjort på 100% Nebbiolo från den berömda superdruvan Bussia, närmare bestämt från den syd/sydostvända Rocche och den syd/västvända toppmarken Munie. Hela druvklasar skördas för hand från upp till 50 år gamla vinstockar och torkas i upp till 6 dagar, vilket ger stjälkarna en träig brun färg och minskar de bittra tanninerna.
Efter aromutvinning genom kall maceration spontanjäses vinet utan tillsats av svaveldioxid och med 70% inblandning av stjälkar. Jäst med fruktbevarande temperaturkontroll och noggrann maceration, innan 18 månaders slutlig mognad i franska barriques i kontakt med den fina jästfällningen. Tappat på flaska med minimal svaveltillsats och flasklagrat i 6 månader före lansering.

Druvor

Nebbiolo

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2016

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14,5 %

Servering

16 °C

Lagringspotential

+20 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. trälåda
Liknande produkter