





Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021
- "Marco's techniques are very unusual but smart..."
Ja, även en av de mest ikoniska Barolo-tillverkarna, Podere Aldo Conterno, hyllar Marco Parussos innovativa angreppssätt för sina fantastiska Nebbiolo-viner… Och då vet man att det är bra!
Marco gör sin sublima Langhe El Sartù på Nebbiolo-druvor från Barolos topplägen Cru Mosconi och Cru Ornati i det berömda Monforte d’Alba, medan han i källaren skämmer bort vinet i dyra franska barrique-fat.
Saftig som bara den och mer fruktbetonad än en Barolo… men kvalitetsmässigt klart på samma höga nivå.
Vi tvekar därför inte en sekund med att hylla Parussos "baby-Barolo" bland de vildaste köpen vi någonsin upplevt från Piemonte. Prova den själv!
Njut av den till lättare kött, saftiga biffar, lamm, charkuterier, mustiga pastarätter, tapas, svamprisotto och olika ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021?
Redan i näsan helt fabelaktig med en parfymerad doft av rosor, torkade violer, skogsbotten, tranbär, jordgubbar och körsbär, som i typisk Parusso-stil kryddas till perfektion med spännande nyanser av läder, cederträ, rök och rostade kaffebönor… Nebbiolo El Sartù lägger sig silkeslen på tungan, där frukten vecklar ut sig med oemotståndligt stor saftighet, som i eftersmaken överträffas av mineralisk tjära och matvänliga tanniner. Kvaliteten matchar lätt Barolo, även om fruktcharmen här är ännu mer uttalad! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021 passar bra till...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.