Tillbaka

Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021

Italien

Italien, Piemonte

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
349,95 SEK
6 fl. per st.
304,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Mad og Monopolet
92 Point Winewherever, Rasmus Christensen
91 Point Houlberg

Beställ före

9 timmar 53 min

så skickar vi det idag!

Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021

Italien

Italien, Piemonte

13,5% alk.

75 cl

"93 point. Nogle gang er der vildt meget vin at hente ved at gå efter en “Langhe”, når det kommer til Nebbiolodruen. Denne er et glimrende eksempel på stor kompleksitet i en vin til ret beskedne penge" - Mad og Monopolet

- "Marco's techniques are very unusual but smart..."

Ja, även en av de mest ikoniska Barolo-tillverkarna, Podere Aldo Conterno, hyllar Marco Parussos innovativa angreppssätt för sina fantastiska Nebbiolo-viner… Och då vet man att det är bra!

Marco gör sin sublima Langhe El Sartù på Nebbiolo-druvor från Barolos topplägen Cru Mosconi och Cru Ornati i det berömda Monforte d’Alba, medan han i källaren skämmer bort vinet i dyra franska barrique-fat.

Saftig som bara den och mer fruktbetonad än en Barolo… men kvalitetsmässigt klart på samma höga nivå.

Vi tvekar därför inte en sekund med att hylla Parussos "baby-Barolo" bland de vildaste köpen vi någonsin upplevt från Piemonte. Prova den själv!

Njut av den till lättare kött, saftiga biffar, lamm, charkuterier, mustiga pastarätter, tapas, svamprisotto och olika ostar. Servera vid 16-18°C.

1 fl. per st.
349,95 SEK
6 fl. per st.
304,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Mad og Monopolet
92 Point Winewherever, Rasmus Christensen
91 Point Houlberg

Beställ före

9 timmar 53 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021

93 Point

Mad og Monopolet

Nogle gang er der vildt meget vin at hente ved at gå efter en “Langhe”, når det kommer til Nebbiolodruen. Denne er et glimrende eksempel på stor kompleksitet i en vin til ret beskedne penge. I næsen har den duft af skovbund, svampe, tørrede blomster og modne kirsebær, som kommer frem efter lidt tid i glasset sammen med noter af espresso og eg. I munden er den fyldt med frugt, flotte tanniner og en fin mineralitet. Vinen vil helt sikkert blive endnu bedre med årene, men du kan roligt drikke den nu. 1 stk 219,95 – TILBUD v/ 6 fl. 159,95

92 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Når vinmarkerne, der er allokeret til Barolo, er blevet så uopnåeligt dyre, må man tage sig ekstra godt af sine Langhe Nebbiolo-marker. Parusso har valgt den moderne tilgang med 10 måneder på franske barriques, og det mærkes tydeligt. Den har en krydret duft med fadnoter og tørrede blomster. I munden har den godt med frugtfylde og masser af krop, ungdommelige fadtanniner og bitter kaneltone i eftersmagen. En vin der har brug for nogle år på langs for at kunne vise sig fra sin bedste side.

91 Point

Houlberg

Dejlig lys aroma som en mini-Barolo med nogle af de samme kvaliteter. Der er tørt træ, læder, tobak, violer, rosenblade, blomster, lyse bær, ribs, hindbær, grønne jordbær og står skarp uden megen sødme ... bare ung, stram, frisk og oprejst. Smagen er også til den syrlige side ... virker lidt uforsonlig, rank, stram og har ikke helt samme delikate lethed som i tidligere årgange, men til gengæld vildt stramme tanniner, der bestemt er på et Barolo niveau og udtørrer munden totalt og ubarmhjertigt. Her har Parusso ikke gjort vinen blid ... stram, direkte og barnlig ung. 91 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 219,95 kr., mens prisen er 159,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Hur smakar Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021?

Redan i näsan helt fabelaktig med en parfymerad doft av rosor, torkade violer, skogsbotten, tranbär, jordgubbar och körsbär, som i typisk Parusso-stil kryddas till perfektion med spännande nyanser av läder, cederträ, rök och rostade kaffebönor… Nebbiolo El Sartù lägger sig silkeslen på tungan, där frukten vecklar ut sig med oemotståndligt stor saftighet, som i eftersmaken överträffas av mineralisk tjära och matvänliga tanniner. Kvaliteten matchar lätt Barolo, även om fruktcharmen här är ännu mer uttalad! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.

Parusso Langhe Nebbiolo El Sartù 2021 passar bra till...

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

16–18 °C

Lagringspotential

8–10 år från skördeåret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter