
Rossignol-Fevrier Pere & Fils Volnay Carelle Sous La Chapelle 1er Cru 2022
"I can say with confidence that 2022 is the best vintage for Burgundy in a very long time -" - James Suckling
Biodynamisk topp-Bourgogne från en 1er Cru-parcell som är ungefär lika stor som en halv fotbollsplan.
Domaine Rossignol-Fevrier är särskilt starka på hemmaplan med sin ”1er Cru Sous La Chabelle”. Vi hittar nämligen det lilla familjeägda vinhuset i hjärtat av Volnay i Bourgogne, där de odlat vin i evigheter. Faktum är att de var bland de första producenterna i Bourgogne med en vinhistoria som sträcker sig tillbaka till 1774.
Idag drivs domänen av Frédéric Rossignol tillsammans med sin son Valentin. De förfogar över cirka 7 hektar vingårdar fördelade främst i Volnay och Pommard. Sedan 2009 odlar de enligt biodynamiska principer och är certifierade av Demeter.
Här talar vi verkligen om ”handgjord” Bourgogne med låga skördar och fokus på att uttrycka terroir genom traditionella metoder. Grön skörd utförs för att optimera smakkoncentrationen och all behandling i vingården sker med regnvatten.
För denna 1er Cru får vinet en ljuv parfymartad elegans från 50 % jäsning med hela klasar, varefter vinet lagras i 15 månader på franska ekfat, varav 10 % är helt nya. Det här är Volnay från absoluta toppen från en av de bästa årgångarna i det nya årtusendet.
…
Njut av den till biffar, grillat fjäderfä, fågelvilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Rossignol-Fevrier Pere & Fils Volnay Carelle Sous La Chapelle 1er Cru 2022?
Nyupphälld visar Volnay Carelle Sous La Chapelle 1er Cru 2022 en ljus och lätt körsbärsröd Pinot Noir-färg. Doften är oemotståndligt elegant – ren Volnay – där parfymerade nyanser av vilda rosor, viol och färska hallon flätas samman med fina lager av körsbär, granatäpple och röda skogsbär. När vinet får ett par varv i glaset öppnar det upp för djupa inslag av våt skogsbotten, kalkig mineralitet, choklad och ett stänk av rostad ceder. Vinet landar i munnen som det finaste silket. De röda bären dansar elegant över tungan med en vibrerande friskhet och en Volnay-klassisk luftighet. Tanninerna är ultrafina och perfekt integrerade, och eftersmaken klingar länge av saftiga körsbär samt kryddörter. En sublim och djupt raffinerad Volnay 1er Cru från superåret 2022. Drick nu, eller lagra 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Rossignol-Fevrier Pere & Fils Volnay Carelle Sous La Chapelle 1er Cru 2022 passar bra till...
Hur är Rossignol-Fevrier Pere & Fils Volnay Carelle Sous La Chapelle 1er Cru 2022 framställt?
Nyss upphällt står Volnay Carelle Sous La Chapelle 1er Cru 2022 i en ljus och lätt körsbärsröd Pinot Noir-färg. Doften är oemotståndligt elegant – ren Volnay – där parfymrika nyanser av vildrosor, viol och färska hallon flätas samman med fina lager av körsbär, granatäpple och röda skogsbär. När vinet får ett par varv i glaset öppnas djupa drag av våt skogsmark, kalkig mineralitet, choklad och en touch av rostat cederträ. Vinet landar i munnen som den finaste silken. De röda bären dansar elegant över tungan med en vibrerande friskhet och en Volnay-klassisk lätthet. Tanninerna är ultrafina och perfekt integrerade, och eftersmaken klingar länge av saftiga körsbär samt kryddörter. En sublim och djupt raffinerad Volnay 1er Cru från superåret 2022. Drick nu, eller spara 8–10 år från skördeåret.
Vinet är framställt av 100 % biodynamiskt odlade Pinot Noir-druvor, som handskördas från 1er Cru Carelle Sous La Chapelle. Vinifikationen innefattar användning av hela klasar – omkring 50 procent av druvorna jäser med stjälkar. Pressningen sker pneumatiskt, vilket är en skonsam metod som bevarar druvornas aromämnen. Efter jäsningen lagras vinet i cirka 15 månader på franska ekfat, varav omkring 10 procent är nya, medan resten är fat som används en till tre gånger.
Druvor
Pinot NoirVindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Allergener




















