
Damilano Barolo DOCG Cannubi 2020
”Cannubi: A Vineyard Kissed by God” – James Suckling
“Cannubi is considered the Grand Cru vineyard for the Barolo, an extraordinary wine in terms of style and elegance.” – Damilano
Cannubi – Barolos svar på Grand Cru! Nu tillgänglig hos Supervin.se. Vi har hämtat hem 5 lådor från superåret 2020, som hyllas med hela 96 poäng av Decanter.
Om Piemonte hade ett klassificeringssystem som i Bourgogne skulle Cannubi MGA utan tvekan räknas som Grand Cru. Historien sträcker sig åtminstone tillbaka till 1700‑talet, där den äldsta bevarade flaskan – daterad 1752 – bär namnet Cannubi. Det är för övrigt också namnet på Damilanos 100 poängs Riserva-flaggskepp som vi också lyckats få tag på.
Damilano-familjen har sedan slutet av 1800‑talet varit bland de mest inflytelserika producenterna i Barolo. Idag för vidare fjärde generationen arvet med Cannubi-vinerna som ett av deras suveräna ess i rockärmen. Familjen disponerar cirka 10 hektar på Cannubi-kullen och den första årgången producerades så tidigt som 1935. Den ligger mitt i kommunen Barolo och är känd för sin unika jordmån av sand, kalk och lera, som ger Nebbiolo-druvan både parfymatisk elegans, floral finess och samtidigt kraft och struktur.
I källaren förses ”Cannubi” med lyxiga kryddtoner genom en 24 månader lång lagring på franska ekfat (40 % nya och 60 % använda barriques, 2:a–3:e användningen), innan den mognar ytterligare 12 månader på flaska före frigivning.
...
Njut av den till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C.
Hur smakar Damilano Barolo DOCG Cannubi 2020?
Damilanos Barolo 2020 från den ikoniska "Cannubi"-marken väcker alla sinnen med sin intensiva körsbärsröda färg, som längs kanterna visar tegelröda toner. Doften överrumplar med sin komplexa Nebbiolo-bukett, som breder ut sig med inbjudande aromer av röda körsbär, vildjordgubbar och mörka plommon, som elegant flätas ihop med torkade rosenblad, violer och ett stänk av apelsinskal. Under frukten anas djupare Barolo-lager av tobak, lakrits, kaffesump och färsk mynta, lyft av en lätt mineralsk ton från Cannubi-markens kalkrika jord. "Cannubi" träffar gommen - silkesmjuk och harmonisk - med mogna, finkorniga tanniner och en perfekt balanserad syra som ger energi och precision åt den mogna frukten. Lagren av morellkörsbär, plommon och skogsbär övergår i kryddiga nyanser av vanilj, läder och skogsgolv efter 24 månaders lagring på franska ekfat. Eftersmaken är "minutlang" och det fortsätter att strömma fram spännande nyanser av torkade blommor, mineraler och fatkryddor. En Barolo från en av regionens mest ikoniska vingårdar – ett sant mästerverk från Damilano! Drick nu, eller spara 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Läder
Rose
Röda körsbär
Rök
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo DOCG Cannubi 2020 passar bra till...
Hur är Damilano Barolo DOCG Cannubi 2020 framställt?
Barolo DOCG Cannubi 2020 är tillverkad av 100 % Nebbiolo från den legendariska enkeltmarken Cannubi i hjärtat av kommunen Barolo. Vinstockarna står på 270 meters höjd på syd- till sydostvända sluttningar med en jordmån rik på kalkhaltig mergel – 45 % sand, 35 % kalksten och 20 % lera. Druvorna skördas för hand och jäses i cirka 20 dagar i rotationsfermentorer med temperaturkontroll, vilket säkerställer en skonsam extraktion av frukt, tanniner och aromämnen. Efter jäsningen lagras vinet i 24 månader på franska ekfat (40 % nya och 60 % begagnade barriques, använda för 2:a–3:e gången), innan det mognar ytterligare 12 månader på flaska innan frigivning. Resultatet är en klassisk och komplex Barolo där Cannubi-markens elegans och finess förenas med struktur, djup och ett långt lagringspotential. Totalt har 3 300 kartonger av denna världsklass-Barolo framställts.
Druvor
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!





















