
Xavier Cotes du Rhône Rouge 2020
Côtes du Rhône är Frankrikes överlägset mest mångsidiga och populära rött vin - och här visar 100-poängaren Xavier Vignon varför! Massor av läcker charmig frukt, sammetslena tanniner och en något kryddig komplexitet gör detta 2020 Côtes du Rhône otroligt matvänligt och lätt att kombinera med allt från biffar, grytor och tapas till pasta, pizza, lasagne och ost.
År efter år uppmärksammar James Suckling kvaliteten på detta populära rött vin och Jancis Robinson (Master of Wine) har jämfört det med Château Rayas Châteauneuf-du-Pape för 10 000 pund:
Xaviers Côtes du Rhône höjer sig över många konkurrenter på grund av hans speciella status bland topproducenterna i Châteauneuf-du-Pape och de omgivande byarna. Som oenologisk rådgivare till några av de bästa vingårdarna i södra Rhône får Xavier ofta utsökta partier vin som en del av sin ersättning.
Druvorna till denna intensiva super-Rhône kommer därför från nästan 100-åriga Grenache-vinstockar, kompletterade med Mourvèdre och Syrah från 60 respektive 45-åriga vinstockar.
Det perfekta Rhône-vinet för vardag, fest och mys... Njut av det till lamm, saftiga biffar, fläskkotletter, fläskstek, anka, tapas, grytor och ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Cotes du Rhône Rouge 2020?
Xavier's Côtes du Rhône 2020 flödar mörkt körsbärsrött i glaset... Nosen lovar supercharmig Côtes du Rhône med lockande aromer av viol, smultron, svarta körsbär, mogna plommon och björnbär, som efter några klunkar öppnar upp för herbes de provence, engelsk lakrits, svartpeppar, skogsbotten och söta kryddor... På tungan är vinet nästan svävande mjukt med elegant sval mineralitet och vänlig charmfrukt i vacker förening. Smaken är imponerande intensiv och nyanserad. Sammetslena tanniner och delikata kryddor avrundar en härlig Rhône-upplevelse. Det finns inget bättre sätt att göra det på! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Hallon
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Xavier Cotes du Rhône Rouge 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener