
Sacred Hill Chardonnay Reserve Hawke’s Bay 2019
Mums! Sedan har vi den otroligt läckra Chardonnay från den berömda enskilda vingården Rifleman's Terraces i Hawkes Bay.
I källaren förbättras kvaliteten ytterligare av vinmakaren Tony Bish, som specialiserar sig på Chardonnay och nyligen nominerades till "NZ Winemaker of the Year" (Gourmet Traveller Magazine).
Resultatet är en rik, smörig och exotiskt kryddad Chardonnay, som i stil och kvalitet ligger förvånansvärt nära Bourgognes Meursault...
Njut av denna härliga Chardonnay till stekt och grillad fisk och skaldjur, fågel, ceasarsallad, krämiga pastarätter och ost. Servera vid 9-12°C.
Tre rebeller. Två bröder. En idé! - De tillverkade mer vin än de någonsin kunde dricka och delade med sig av resten.
Bröderna David och Mark Benson växte upp på familjens gård i Dartmoor Valley, Hawke's Bay. Deras far var en av de första jordbrukarna som diversifierade sina grödor och planterade druvor. Efter flera år i den gamla vinvärlden, inklusive flera årgångar i Bordeaux, återvände David till dalen och startade Sacred Hill 1986. Tony Bish drömde om att försörja sig på att surfa, men insåg att det inte räckte för att få bröd på bordet, så han började hos bröderna som vinmakare. Nu, 32 årgångar senare, är han en av de mest respekterade vinmakarna i landet. Hans mantra? - Att göra ofattbart drickbart vin. De tre vännerna blev affärspartners och deras fokus blev att producera kvalitetsvin.
Snart blev Hawke's Bay för litet och man expanderade med fler vingårdar i Marlborough, som sedan 1980-talet också har haft stora framgångar på den internationella marknaden, särskilt för sina Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Kel Dixon blev vinmakare i Marlborough, där han alltid strävar efter att leverera skarpa, fräscha och terroirdrivna viner från världens kanske bästa område för Sauvignon Blanc.
Puketapu (Māori för Sacred Hill) i Hawke's Bay är platsen där allt började, familjens gård och hem. Här har de ett tempererat klimat som gör att Chardonnay, Syrah och Cabernet Sauvignon trivs och ger utmärkta viner i gammaldags stil. Finess, smidighet och en fantastisk drickbarhet kännetecknar vinerna härifrån.
Svala havsvindar, varma dalar och sluttningar är kännetecken som definierar både Hawke's Bay på Nya Zeelands nordö och Marlborough på Nya Zeelands sydö. I dag är Sacred Hill ett familjeföretag från lilla Nya Zeeland som har blivit en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är den Hong Kong-baserade danska familjedynastin Jebsen & Co Ltd.
Hur smakar Sacred Hill Chardonnay Reserve Hawke’s Bay 2019?
Ljust gyllene i glaset med friska gröna nyanser. Nosen drar in dig med smaker av lime, päron, persika och honungsmelon, elegant ackompanjerad av crème brulée, nötter, rostad brioche och salt mineralitet. På gommen rik och krämig utsökt frukt och en seriös komplexitet.... Eftersmaken är lång och harmonisk med fina mineraldetaljer och vällagrad ek. Eminent Chardonnay-värde! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Sacred Hill Chardonnay Reserve Hawke’s Bay 2019 passar bra till...
Om Sacred Hill
Tre rebeller. Två bröder. En idé! – Att göra mer vin än de någonsin kunde dricka och dela resten.
Bröderna David och Mark Benson växte upp på familjegården i Dartmoor Valley, Hawke’s Bay. Deras far var en av de första bönderna som diversifierade sina grödor och planterade vinrankor. Efter flera år i den gamle vinverden, däribland flera årgångar i Bordeaux, återvände David till dalen och startade Sacred Hill 1986. Tony Bish drömde om att leva på att surfa, men upptäckte att det inte satte bröd på bordet, så han anslöt sig till bröderna som vinmakare. Nu, 32 årgångar senare, är han en av landets mest respekterade vinmakare. Hans mantra? – Att göra otroligt lättdruckna viner. De tre vännerna blev affärspartners och fokuserade på att producera kvalitetsviner.
Snart blev Hawke’s Bay för litet, och de expanderade med fler vinerier i Marlborough, som också sedan 1980‑talet haft stor framgång på den internationella marknaden, särskilt för sin Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Kel Dixon blev vinmakare i Marlborough, där han alltid strävar efter att leverera krispiga, friska och terroirtypiska viner från kanske det bästa området i världen för Sauvignon Blanc.
Puketapu (Māori for Sacred Hill) vid Hawke’s Bay är där allt började, familjegården och hemmet. Här har de ett tempererat klimat som gör att Chardonnay, Syrah och Cabernet Sauvignon kan trivas och ge utmärkta viner i samma stil som ’’den gamle verden’’. Finess, spänst och fantastisk drickbarhet kännetecknar vinerna härifrån.
Kalla havsvindar, varma dalar och sluttningar är karaktärsdrag som definierar både Hawke’s Bay på New Zealands ”North Island”, och Marlborough på New Zealands ”South Island”. Numera har Sacred Hill gått från att vara ett familjeägt företag från lilla Nya Zeeland till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är det Hongkong-baserade danska familjedynastiet Jebsen & Co Ltd.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning